Kuchnia
Bliska jest nam idea gotowania w stylu slow food. Przekonasz się o tym już podczas pierwszego posiłku. Zobaczysz jaką radość sprawiać może jedzenie, razem z innymi gośćmi, przy wspólnym stole, bez pośpiechu. U nas każdy posiłek to pewnego rodzaju uczta, ale nie myśl, że podamy Ci jakieś szczególnie wyrafinowane restauracyjne jedzenie. Nie na to kładziemy nacisk. Choć czasem faktycznie będzie zaskakujące i nieoczywiste.
Proponujemy smaczną domową kuchnię, która jest energetyczna, prosta i zdrowa, ponieważ po części wykorzystujemy to co nam się udało "wyhodować",
Możemy też śmiało powiedzieć, że to własnie łemkinie były prekursorkami idei less waste w kuchni, nie marnowały jedzenia, umiały planować gotowanie i wykorzystywać produkty tak by nic sie nie marnowało. Styl życia less waste jest dla nas niezwykle ważny nie tylko w kuchni.
Forma i charakter oraz niezaprzeczalnie wyjątkowy smak posiłków jest jednym z głównych powodów, dla których decydujecie się na przyjazd do Malowanych Wierchów, z tego samego powodu też tak chętnie do nas wracacie ... z czego bardzo cieszymy się!
Po wcześniejszym ustaleniu i za dopłatą możemy przygotować dania wegańskie, bezglutenowe czy też inne w miarę możliwości. Za posiłki wegetariańskie nie pobieramy dodatkowej opłaty.
W przydomowym ogródku uprawiamy warzywa, owoce oraz zioła, w szkalrni pomidory i sałaty.
Sery i nabiał kupujemy od sąsiadów lub robimy sami gdy jest nadwyżka mleka w gospodarstwie naszego sąsiada Piotra. Jajka pochodzą od szczęśliwych kur wolno grzebiących, których dogladają nasi rodzice.
Sami robimy i wędzimy kiełbasy, szynki, boczki oraz pieczemy pasztety, pieczenie, kiełbasianki.
Mięso na obiad nie jest często, ale jak już jest to dobrej jakości, szczególnie wołowina z gospodarstwa P. Piotra z sąsiedniej wioski.
Sami wypiekamy chleby na zakwasie i na drożdżach, żytnie i pszenne. Mąka pochodzi z lokalnego młyna, jakościowo różnica już pod ręką, przy zagniataniu ciasta jest kolosalna. Z tej mąki również wychodzi nam wspaniały makaron.
W naszej kuchni istotną rolę odgrywa miód z naszej rodzinnej pasieki. Stosujemy go często jako "przyprawę" podkreślającą smak potraw, ponadto wykorzystujemy go do deserów i do kompotów
Nasza spiżarnia zapełniona jest przetworami warzywnymi, sokami, konfiturami, dżemami, ale też bogactwem lasu zamkniętym w słoikach, np. rydze przetwarzamy na kilka sposóbów.
Przetwarzanie owoców, warzyw i grzybów zajmuje nam znaczą część czasu w lecie i jesieni. Nasza spiżarnia jest absolutnie imponująca.
Przyjeżdżając do nas akceptujesz to, że my zapewniamy Ci wyżywienie - śniadanie podajemy o godz. 9:00 a obiadokolację o godz 18:00.